Juurista voimaa matkallesi

Intohimomme on antaa muinaisen äänen sanoittaa nykyistä noituutta taiteen, kulttuurin ja elinvoiman kasvattamisen keinoin.

Loihtuan juuret ulottuvat syvälle

Loihtuan juuret ovat kaivautuneet syvälle itämerensuomalaiseen, suomalais-ugrilaiseen ja suomalaiseen kansanperinteeseen ammentaen sieltä elinvoimaa tämän päivän noituuteen. Perinteiden ei ole suinkaan tarkoitus viedä meitä taaksepäin, vaan valaista reittiämme tulevaisuuteen. Omista ja paikallisista juuristaan tietäminen on ihmiselle ominaista ja avaa valtavasti ymmärrystä sille, miksi olemme sellaisia kuin olemme. Jokainen meistä on pakannut reppuunsa maailmalta ja oman elämänsä varrelta erilaisia mausteita. Rohkaisemme ja luotsaamme ihmisiä tutustumaan omiin juuriinsa sekä yhdistämään elämän varrella opittua kunnioituksella matkaansa. Näemme jokaisen tarinan yksilöllisenä ja siksi uskomme, että kunkin sisäinen ääni on sen ainoa todellinen ja aito kertoja.

Meidän tarinamme

Mirvan ja Kristianin ainutlaatuinen rakkaustarina sulautuu osaksi koko Loihtuan palvelukokonaisuutta. Tämä näkyy ympäristössä, sisustuksessa, vaatetuksessa, käsityötaiteessa ja elämäntavoissa. “Meille on sydämen asia, että asiakkaan vierailu Loihtuassa ei olisi vain muusta elämästä irrallinen aktiviteetti, vaan muodostuisi osaksi yksilön tai yhteisön ainutkertaista tarinaa”.

Ympäristössä välittyy kauniilla tavalla Mirvan ja Kristianin omakohtainen shamanistinen maailma- ja ihmiskuva. Tunnelmallisessa maagisesti uudistetulla tilalla pääset tutustumaan uusiin tuotteisiin, sekä ihmisiin tuotteiden takana. Kuulet suomalaista ja pohjoismaista runonlaulantaa, näet käsityötaidetta, voit luoda loitsuja ja rentoutua lyyran ja rummun säveliin viikko-ohjelmien, yksityistilaisuuksien ja retriittien muodossa. Pariskunnan voi kutsua myös esiintymään tai kruunaamaan tärkeän hetkenne ikimuistoisesti.

Pohjolan emäntä Mirva Puustjärvi

Mirvan juuret ovat jakautuneet väkevimmin soiseen Pohjolaan ja sykkivät idän harjujen suonissa. Hänen oksat kasvavat pedagogisesta rungosta ja tarjoavat suojan kaikenlaiselle väelle levähtää, palauttaa voimiaan, löytää takaisin oman elinvoimansa luokse. Mirva on väen voiman välittäjä, estetiikan ja luontosuhteen pyhyyden pitäjä. Elämänsä toisen vuosikymmenen Mirva vietti ohjaten elämyspedagogisia ja taideryhmiä. Kolmas vuosikymmen meni erityispedagogiikan, lastensuojelun ja perhetyön puitteissa (KM). Neljättä vuosikymmentä lähestyessään Mirvan matka kohti omaa ydintään on vahvistunut ja vuodesta 2006 vierellä kulkeneesta matkailusta sukutilalla on nyt muodostunut tämän kylänoidan täysipäiväinen ammatti. Eläimet, perinteet ja ihmisten kanssa toimiminen ovat olleet lapsesta asti lähellä sydäntä.

Runontakoja Kristian Vehniäinen

Kristian herättää muinaiset äänet henkiin itse tekemillään soittimilla ja tähtiin kurkottavalla laulullaan. Hän kunnioittaa lempeällä kannatteluvoimallaan jokaista kohtaamaansa ihmistä. Kristianin käsissä pysyy niin pajavasara, soitin kuin ompelijan neulakin. Naisen voiman vapaa kukoistus ja sävyjen harmonia on lähellä tämän runontakojan suurta sydäntä.
Kristian on myös työskennellyt aiemmin lastensuojelussa ja siellä soveltanut monipuolisesti sosiaalipedagogista orientaatiota ihmisten kohtaamisessa. Tarinallisuus, elinvoima, ytimellisyys ja tekemisen kautta ymmärtäminen ovat Kristianin ajattelun ja toiminnan kulmakiviä.