Kekrijuhla luonnon keskellä.

Vietä kekrijuhla, seremonia tai muu perinnejuhla Loihtuassa

Loihtuan tavoitteena on nostattaa suomalaisten itsetuntoa, vaalia kauniita perinteitämme sulauttamalla niitä hyvällä maulla nykypäivään ja herättämällä vanhoja juuriamme sekä tuomalla sanoja, loitsuja ja noituutta elämään.

Perinne- ja kyläjuhlat, seremoniat sekä rituaalit

Loihtua haluaa nostattaa suomalaisten itsetuntoa, ja vaalia kauniita perinteitä sulauttamalla niitä hyvällä maulla nykypäivään ja herättämällä vanhoja juuriamme, sanoja, loitsuja ja noituutta elämään.

Kaikki tilamme ovat rakennettu viemään asiakkaamme kohti luontoa ja sisintään samalla tempautuen osaksi muinaista saagaa. Järjestämissämme perinnejuhlissa juhlijat ohjeistetaan pukeutumaan juhlan henkeä kunnioittaen sulkiin, nahkoihin, pellavaan ja kukkasiin. Osassa juhlista sahti virtaa ja laulu raikaa samoin kuin toisissa rituaaleissa vetäydymme tarkastelemaan omaa syvintä sisintämme.

Meiltä voi myös tilata seremonian omaan tärkeään hetkeen Loihtuan ympäristössä tai lähiluonnossa.

Kulttuurin ja luonnon kunnioittaminen on meille tärkeää. Kaikki toimintamme on käyty läpi yhdessä kulttuurisensitiivisyysasiantuntijan kanssa ja toiminnassamme korostuu luonnon äärelle pysähtyminen.

Perinnerituaalit ja -seremoniat

22/12/2023 Talvipäivänseisaus – Winter solstice
24/25/26/12/2023 Kekri – Ancient Christmast celebration in Finland
Ukon vakka | Pohjolan Parhaat Pidot perinnejuhla pääsiäisenä | Greatest celebrations of the North traditional celebration of spring

Tarkemmat kuvaukset yhteisistä juhlahetkistämme löydät alempana. Voit myös katsoa lisää Loihtuan tapahtumia, kursseja ja retrtiittejä.

Loihtuan Kekrijuhla on sadon ja henkien juhla

Vietä kekrijuhla Loihtuassa

Kauniisiin vaatteisiin, asusteisiin ja koruihin sonnustautunut saattue Sepän Pajan raudan hehkusta, kulki roihuavin soihduin läpi Tietäjien Portin kohti taianomaista seremoniasiimestä. Ympäröivän metsän katseen alla lyyran sävelet ja rummun kumina sulautuivat tulitanssijan levottomiin mutta herkkiin liikkeisiin. Ikiaikaisen suudellessa hetken taikaa menneisyys ja nykyisyys kohtasivat yhteisen juhlapöydän äärellä.

Kekrijuhla on murroksen, muistamisen ja kiitoksen suomalainen perinne, jossa pöydät notkuvat metsän antimista ja sahti virtaa. Illallinen valmistetaan avotulen äärellä, kokin kertoessa tuotteiden alkuperästä ja paikallisesta kulttuurista liittyen käytettyihin metsästettyihin, pyydettyihin ja kerättyihin raaka-aineisiin.

Seurueemme siirtyessä runsailla yksityiskohdilla loihdittuun ravintolaamme nauttimaan musiikista ja jatkamaan iltaa, jäävät paikalle ruokailemaan henget.

Ruokaa, juomaa ja unohtumattomat puitteet kekrijuhlaan

Tämä kaunis kekriperinne on tarkoitettu kaikille hyvän ruuan, juoman ja aitojen kokemusten vaalijoille. Kokonaisvaltainen kekrijuhla-elämys, jollaisesta olet haaveillut.

Illan aikana on useampi mahdollisuus tulla kuvatuksi unohtumattomassa muinaista henkeä, kokkotulia, kalloja, sulkia, kukkia rönsyilevässä ympäristössä.

Hinta: 145€/hlö (HUOM: K-15)

Kokonaisvaltainen Kekri

Tee elämyksestäsi vielä syvempi ja majoitu yksilöidyissä huoneissamme ja tempaudu osaksi muinaista saagaa huoneesta löytyvän kirjallisuuden, asusteiden ja esineiden kautta

Tarunhohtoinen majoitus kahden hengen huoneessa 115€/yö tai kaksi yötä tarjoushintaan 180 €
Sauna & Palju -elämys revontulten alla 350€/2h/max 6hlöä tai myöhäisillan 21-24:00 yhteissaunavuoro 50 €/hlö max 10hlöä.

Tule ja loista kanssamme!

UKONVAKKA-perinnejuhla

 

”Ja quin Kevekylvö kylvettin silloin ukon malja jootijn. Sihen haetin ukon wacka nin joopui Pica ette Acka. Sijtte paljo Häpie sielle techtin quin seke cwltin ette nechtin. Quin Rauni Ukon Naini härsky jalosti Ukoi pohjasti pärsky. Se sis annoi Ilman ja WdhenTulon.”
-Mikael Agricola 1551

 

Tilausravintola Lapissa, Levin liepeillä. Ravintola Elli.

Vakkajuhla, Ukonkeikkeet, Ukonvakka, Ukon Kunniat…

Tällä rakkaalla alkukesän juhlalla on monta nimeä, eikä suotta, sillä juuri tämä juhla oli tärkeimmässä roolissa kun kyläyhteisö pyysi menestystä peltotöihin ja arjen askareisiin pakkasten, lumien ja routien väistyessä hiljalleen mailta ja mannuilta. Kalamies valmisteli vieheen, metsästäjä pyydyksen ja peltomies auran. Koko talonväki valmisteli askareensa. Ilma väreili toivoa, intoa, päämäärätietoisuutta ja valon voimaa. Ukko, perkele, ilmoitti saapumisestaan kevään ensisateessa ja näin kylä tiesi, että pitää valmistautua vakkajuhlaan. Oli aika ottaa vastaan Ukon siunaus ja kunnia.

Niinpä nyt me Loihtuassa haluamme jatkaa tätä miltei unohdettua perinnettä kanssanne ja kutsua teidät, rakkaat ihmiset Pohjolan parhaisiin pitoihin Ukonvakan merkeissä! Tuomme takaisin muinaiset laulut, runot, musiikin, tanssin, harjoitetut rituaalit ja -perinteet, nautinnot ja myös taiteet! Näin saamme yhdessä voiman arkeen ja juhlaan koko loppuvuodeksi!

Osallistuessasi ohjelmaan sinulla ei tarvitse olla erityistä tietoa tai ymmärrystä muinaisista perinteistä. Avoin ja utelias mieli riittää avaimiksi jokaiseen hetkeen! Me palvelemme sinua!

Pohjolan Parhaat Pidot: Ukonvakka -perinnejuhla

pääsiäinen

Ennakkovaraajien tarjoushinta: 115 € (sis. alv) / aikuinen
Lapset alle 12 v. 35€ / hlö ja alle 3 v ilmaiseksi.
Sisältää huippukokkimme loihtiman Perkeleen Rosvopaisti* -kattauksen, jossa lähiravinnon höysteenä on kokkimme takataskuun maailmanmatkoillaan hiipinyttä makujen väkeä (sis.juomat).
Uudistetussa Elli-ravintolassamme on myös anniskeluoikeudet.

Huom. Lippuja Ukonvakka-perinnejuhlaan tulee myyntiin vain 30 kpl, joten varhainen lintu vie madon!

*rosvopaistin kasvisvaihtoehto mahdollinen ennakkotilaajalle.
** alkoholiton juoma myös tarjolla

Talvipäivän seisaus

Uhritulia poltettiin mm. keskitalven Yön juhlassa,

Tätä juhlittu myös tammikuun puolenvälin jälkeisessä täydenkuun juhlassa,
Aurinkojumalan syntymäpäivänä; uhreina ihmisiä ja eläimiä

Talvipäivänseisaus, hyvää vuoden pimeintä päivää! Tätä vuodenkierron tärkeää kohtaa on juhlittu jo 6000 vuotta! Tänään me täällä Pohjolassa voimme nähdä auringon kaukana horisontissa parin minuutin ajan mikäli kiipeämme tunturin laelle. Tämän kiehtovan Kaamoksen ajan näen erityisesti Pohjolan emännän Louhen aikana. Louhi tuntee varjonsa ja valonsa, on itsenäinen hyvin omassa voimassaan oleva. Louhen voima on kuin kaamoksen värit; sinistä, vaaleanpunaista, keltaista, violettia, revontulia, tähtiä ja kuuta. Se kietoo meidät alitajunnamme pyörteisiin, tutustuttaa meidät ytimeemme. Hiljenny tänään luonnon äärelle, ehkä tulille. Kutsu sisäistä louheasi ja katso mitä se sinulle kuiskii. Hyväksy varjosi, kutsu valoa.